HomeLab

Technologiepark, Zwijnaarde

Het imec/UGent HomeLab biedt als moderne alleenstaande woning een unieke residentiële testomgeving voor IoT diensten en "slim wonen". Er werd een breed gamma aan IoT technologieën geïntegreerd. Het is heel eenvoudig om nieuwe toepassingen te integreren, door de vele technische hoeken, holle vloeren en plafonds. De benedenverdieping van 240 m2 bestaat uit een leefruimte (5m op 10m) met een open keuken, een verzorgingskamer (3m x 5m) met badkamer, een bureau (3m x 5m), en een multifunctionele garage van ongeveer 50m2. Op de eerste verdieping vinden we een slaapkamer (4m x 4m), een kinderkamer (5m x 3m) en een familiebadkamer. Elke kamer is volledig uitgerust om potentiële testgebruikers te faciliteren. Daarnaast zijn er nog twee multifunctionele kamers (5m x 3m) die kunnen gebruikt worden als vergaderzalen. Tot slot bevat de kelder van ongeveer 13m x 12m alle HVAC apparatuur, een warmtepomp en de uitgebreide elektrische installaties om alle elementen in het HomeLab aan te sturen.

Paul Matthijs, CEO NIKO GROUP

“Het slimme huis van morgen dient nieuwe vormen van intelligentie te koppelen aan een reële gebruikersnood en extreem gebruiksgemak. Het HomeLab biedt een unieke omgeving om dit versneld te valideren en te optimaliseren.”

Gezien de grootte van het huis, de vele kamers en de geboden flexibiliteit, staat deze testruimte verder dan vergelijkbare initiatieven. Een open Home Automation systeem, gebaseerd op VelBus en OpenHab technologie, kan alle functionele elementen aansturen: schermen, schakelaars, deuren, ramen... Op vlak van schakelaars, aandrijvingen en gebruikersinterfaces worden diverse systemen en relevante standaarden aangeboden (EnOcean, Grove, UPnP, ZWave, ZigBee, Hue...), net als een aantal meer experimentele technologieën. Diverse robots werken in het huis, zoals Softbanks Nao en Pepper.


Het HomeLab team ondersteunt innovatie vanaf de conceptuele fase en co-creatie met potentiële gebruikers, tot in de vroege proof-of-concept testen in een echte omgeving. Het team heeft ervaring met toepassingen in zorg, comfort, energie, mobiliteit, media, veiligheid, etc. Personalisatie en contextualisatie van toekomstige diensten voor het ontwikkelen van intuïtieve thuisomgevingen vormen de kern van het onderzoek. Kortom, HomeLab biedt een unieke co-innovatieplaats voor industrie, onderzoeksgroepen, socialprofitorganisaties en andere stakeholders.

Matthias Strobbe Business developer Smart Buildings and Smart Energy Grids

Wil je meer weten over het HomeLab? Zie je mogelijkheden om samen te werken met ons team? Contacteer ons dan gerust.