Duurzame digitale innovatie

Hoewel technologie het leven van mensen beter kan maken, moeten we toch opletten voor ongewenste effecten. Daarom brengen wij onderzoekers samen met beleidsmakers, ondernemers en middenveldorganisaties. We verkennen de mogelijkheden van nieuwe technologieën en sturen digitale innovatie in de wenselijke richting.

Onze overtuiging
  1. Technologie kan ons leven gezonder, gelukkiger en veiliger maken.
  2. Digitale innovatie raakt alle dimensies van het leven.
  3. We moeten oog hebben voor de langetermijneffecten van digitale innovatie.
  4. Technologie moet de mens en de samenleving dienen. Niet andersom.
  5. Enkel via samenwerking vinden we gedragen oplossingen.
- Handig overzicht van UGent Delta.

Comon. Maak de toekomst mee.

Comon is ons open laboratorium. Onderzoekers en technologen van UGent Delta werken er samen met creatieve Gentenaars om van Gent een nóg wijzere stad te maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, oplossingen te bedenken en uit te testen. En iedereen kan meedoen, want bij Comon is iedereen een uitvinder.


Als onderzoekers kunnen we de wereld niet alléén veranderen. Daarom werken we nauw samen met Stad Gent, imec, Bibliotheek De Krook, Avansa regio Gent en Urgent.fm. Benieuwd waar we rond werken? Ontdek het op de website van Comon!


- Gentenaars in beweging - Hoe kunnen we bewegen doorheen de stad plezieriger maken?
- Verstaanbare zorg - Hoe maken we zorg verstaanbaar voor alle Gentenaars?
Comon. Maak de toekomst mee.

Gezondheid en technologie

Jaarlijks werken we met UGent Delta aan een nieuw thema. Dit jaar focussen we op Artificiële Intelligentie en gezondheid. We stemmen de mogelijkheden van AI af op de noden van de mensen uit de zorgsector. Maar vooraleer we technologieën ontwikkelen, moeten we eerst weten waar we naartoe willen met de zorg. Een eerste reflectie daarover schreven we neer in een special voor EOS Wetenschap.


Hoe ziet de geneeskunde van morgen eruit? Tientallen onderzoekers van UGent Delta en imec geven hun visie in de nieuwe EOS special.


- Openingsinterview met Johan Decruyenaere (UGent Delta, uzgent) en Peter Peumans (imec).
Cover EOS Themanummer Gezondheid en Technologie